Pieredzējuši inkubētāji, visticamāk, būs pamanījuši, ka ūdensputnu olu inkubācija ir izaicinošākā kā, piemēram, vistu vai paipalu oliņu perināšana, un rezultāti nereti nav iepriecinoši. Tā ir taisnība – ūdensputnu, jo īpaši, zosu olu inkubēšana prasa pastiprinātu uzmanību un rūpību. Taču, precīzi ievērojot sekojošas vadlīnijas, ko mēs esam sagatavojuši pēc vadošā Turcijas inkubatoru ražotāja CIMUKA speciālistu norādījumiem, ir iespējams gūt lieliskus rezultātus, ideālos apstākļos pat sasniedzami zosu olu šķilšanās rādītāji, kas pārsniedz 90%.
Sāksim ar dažiem pamata zosu olu inkubēšanas “baušļiem”, pie kā noteikti vajadzētu pieturēties, lai sasniegtu labākos iespējamos rezultātus:
- Inkubējamām zosu olām jābūt ne vecākām par 7 dienām! Tas ir ļoti svarīgi labu šķilšanās rādītāju sasniegšanai.
- Zosu olas inkubatorā jānovieto pilnīgi horizontāli, vai nedaudz ieslīpi – tā, ka olas šaurais gals ir vērsts nedaudz uz leju un resnais gals atrodas augstāk.
- Nevarēs sasniegt labus rezultātus, zosu olas inkubējot dalītajā režīmā, tāpēc stingri tiek rekomendēta zosu olu inkubācija vai nu VISI IEKŠĀ – VISI ĀRĀ režīmā, vai arī jālieto atsevišķi inkubācijas un šķilšanās inkubatori.
- Sākot ar 8. dienu vismaz reizi dienā jāveic olu dzesēšana un apsmidzināšana (precīzs procedūras apraksts lasāms zemāk).
- Rekomendējamie temperatūras un mitruma parametri, inkubējot zosu olas:
Inkubācijas periodā: 37.7°C / 57%
Šķilšanās periodā: 37.3°C / 78% - Ir cilvēki, kas spējuši sasniegt ļoti labus rezultātus arī, inkubējot zosu olas vislētākajos sadzīves inkubatoru modeļos, taču ļoti rekomendējam tomēr izvēlēties inkubatoru ar precīzu automātisko mitruma kontroli, jo precizitāte nereti ir izšķirošais faktors labu rezultātu sasniegšanai.
Zosu olu dzesēšanas un apsmidzināšanas procedūra inkubācijas laikā
Ir inkubatoru modeļi, kam ir iebūvētas dažādu sarežģītības līmeņu automātiskās dzesēšanas sistēmas, taču šajā rakstā mēs pieņemsim, ka Jūsu iekārtā šādu funkciju nav un process ir jānodrošina manuāli. Šo norādījumu avots CIMUKA speciālistu izveidota instrukcija. Uzņēmumam ir vairāk kā 40 gadu pieredze inkubatoru ražošanā, un šobrīd putnkopības lielvalstī Turcijā tieši zosu olu inkubācijas jautājumos CIMUKA speciālisti konsultē ap 2000 lielu un mazu zosu audzētāju.
Pamatideja zosu olu dzesēšanai pēc 8. dienas ir atdzesēt čaumalu līdz aptuveni 30°C. Lai to panāktu, vislabāk ir lietot bezkontakta infrasarkano termometru.
Dzesēšanas un olu apsmidzināšanas procedūra pa nedēļām:
1.-7. diena | nedzesē, nesmidzina |
8.-14. diena | dzesē čaumalu līdz 29°C, katru reizi pēc dzesēšanas olas apsmidzinot |
15.-21. diena | dzesē čaumalu līdz 30°C, katru reizi pēc dzesēšanas olas apsmidzinot |
22.-27. diena | dzesējam čaumalu līdz 31°C, katru reizi pēc dzesēšanas olas apsmidzinot |
Smidzināšanu veic ar pulverizatoru un ūdens temperatūrai jābūt 37-40°C! Visvienkāršākais veids, kā to panākt, ir turēt pulverizatoru inkubatorā un izņemt to tikai tad, kad ir jāsmidzina (nevis tad, kad ņemam olas ārā dzesēšanai), jo ūdens atdziest ātrāk un ir ļoti svarīgi smidzināt tieši ar šādas temperatūras ūdeni – tas padara čaumalu porainu un ļoti palīdzēs šķilšanās laikā!